Jesteś tutaj: Start / Struktura organizacyjna / Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku / Informacja dla branży handlowej w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem.

Informacja dla branży handlowej w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem.

12 marca 2020

Informacja przygotowana na podstawie rekomendacji Głównego Inspektora Sanitarnego dla branży handlowej w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem.

Warszawa, 10.03.2020 r.

 

Informacja przygotowana na podstawie

rekomendacji Głównego Inspektora Sanitarnego 

dla branży handlowej 

 w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem

  

W obiektach handlowych zaleca się:  

  1. Zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (1-1,5 metra).

  2. Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych.

  3. Promować regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników obiektów handlowych wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).

  4. Upewnić się, że osoby przebywające w obiektach handlowych mają dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce mydłem i wodą.

  5. Umieścić dozowniki z płynem odkażającym w widocznych miejscach i upewnić się, że dozowniki te są regularnie napełniane.

  6. Wywiesić w widocznym miejscu informacje jak skutecznie myć ręce.

  7. Upowszechniać wśród pracowników wiedzę z zakresu bhp.

  8. Zwrócić szczególną uwagę na rekomendacje, aby podczas wizyt w placówkach handlowych NIE dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu.

  9. Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).

    Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał
    w naszym kierunku, ani na produkty spożywcze.

  10. Zapewnić, aby pomieszczenia handlowe były czyste i higieniczne:

    - powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze) także wózki, koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem;

    - wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane, z użyciem wody z detergentem.

     

    NIE zaleca się noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe!

    Maseczki ochronne powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące się chorymi oraz personel medyczny pracujący z pacjentami podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem. 

     

    Ważne!

    Działa infolinia Narodowego Funduszu Zdrowia 800 190 590, gdzie można uzyskać informacje dotyczące postępowania w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem.

 

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie