Jesteś tutaj: Start / Struktura organizacyjna / Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku / Komunikat dotyczący stosowania wymogów dotyczących higieny produkcji pierwotnej

Komunikat dotyczący stosowania wymogów dotyczących higieny produkcji pierwotnej

4 marca 2019

Państwowy Powiatowy Inspektor sanitarny w Łukowie informuje producentów owoców i warzyw, że dokumentem pomocnym rolnikom w poprawnym i jednolitym stosowaniu wymogów dotyczących higieny produkcji pierwotnej jest „Zawiadomienia Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny (2017/C 163/01)"

Dokument zawiera wytyczne dla producentów dotyczące sposobów niwelowania zagrożeń dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności poprzez dobre praktyki rolnicze (GAP) i dobre praktyki higieniczne (GHP) w produkcji podstawowej w okresie wzrostu, na etapie zbioru i po zbiorze świeżych owoców i warzyw sprzedawanych konsumentom w stanie surowym (nieprzetworzonych) lub w minimalnym stopniu przetworzonych (tzn. umytych, posortowanych, zapakowanych).

Treść dokumentu znajduje się pod linkiem:

Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny

Galeria

  • Powiększ zdjęcie